Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το πρόβλημα της Q / The problem with Q

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation δημοσιεύεται το κείμενο του Daniel A. Smith (Huron University College, London Ontario) σχετικά με την πηγή των Λογίων (Q) και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν την υπόθεση εργασίας όσον αφορά στη σύνταξη των συνοπτικών ευαγγελίων.

D.A. Smith, "The Trouble with Q"

Ο Smith εκθέτει τα ιδιαίτερα προβλήματα και τονίζει τον υποθετικό χαρακτήρα της Πηγής. Tονίζει ωστόσο ότι κι η άρνηση της Πηγής έχει τον ίδιο υποθετικό χαρακτήρα. Επιπλέον ο Smith φαίνεται να υιοθετεί την άποψη ότι η Πηγή συνδέεται με κάποια χριστιανική ομάδα, η οποία δεν τονίζει τον σωτηριώδη χαρακτήρα της θυσίας του Ιησού και δεν θέτει στο κέντρο της πίστης της την ανάσταση του Ιησού.
[Α.Τ.: Οι θέσεις του Smith είναι ενδιαφέρουσες, αν και γνωστές. Ιδιαίτερα εύστοχη είναι η παρατήρησή του ότι ένας από τους σοβαρούς λόγους που αυτές οι θέσεις δεν γίνονται δεκτές είναι το γεγονός ότι αλλάζει κατά πολύ τις δεδομένες αντιλήψεις που έχουμε για τον αρχέγονο Χριστιανισμό κι ότι οπωσδήποτε όσα λέγονται κι από τις δύο πλευρές στηρίζονται κυρίως στις υποθέσεις. Αυτός ωστόσο ο υποθετικός χαρακτήρας της Πηγής είναι εκείνος, που νομίζω ότι θα έπρεπε να μας κάνει προσεκτικούς στα συμπεράσματα που συνάγουμε. Παρά τη βεβαιότητα του Smith ότι γνωρίζουμε πού άρχιζε και τέλειωνε η Πηγή, αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι κάποιο από το ιδιαίτερο υλικό των Μτ και Λκ δεν προέρχεται από την Q; Έπειτα ό,τι δεν αναφέρεται ρητά σε ένα κείμενο, δε σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι δεν προϋποτίθεται. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Πηγής (λόγια του Ιησού) καθώς και τα νέα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μελέτες για την προφορικότητα κτλ, κάτι που βάζει στη συζήτηση για τη σύνταξη των συνοπτικών κι άλλους παράγοντες πέρα από την Πηγή.]


Δεν υπάρχουν σχόλια: