Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Ανασκαφές και ενδιαφέροντα ευρήματα στο όρος Σιών

Ο James D. Tabor έχει αναρτήσει στο ιστολόγιό του σε μορφή pdf μία πρώτη έκθεση για τα ευρήματα των τελευταίων ανασκαφών στο όρος Σιών. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα ευρήματα αναφέρει ένα λίθινο αγγείο, που φέρει δυσανάγνωστη επιγραφή και το οποίο χρησιμοποιούνταν για τους τελετουργικούς καθαρμούς στο Ναό (παλαιότερα βρέθηκαν κι άλλα παρόμοια αγγεία). Βρέθηκαν επίσης κοχύλια πορφύρας (murex) τρυπημένα. Το συγκεκριμένο μαλάκιο χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πορφύρας, με την οποία βάφονταν επίσης τα ενδύματα του αρχιερέα (ο Tabor εκτιμά ότι η εύρεσή τους υποδηλώνει ότι εκεί βρισκόταν η αρχιερατική κατοικία). Στην περιοχή επίσης εντοπίσθηκαν mikvot (για τους τελετουργικούς καθαρμούς). Τέλος βρέθηκαν νομίσματα και διάφορα μικρά αντικείμενα (π.χ. λυχνάρια) και κοσμήματα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση, πατήστε εδώ.

2 σχόλια:

Axuros είπε...

Πού το είδατε, κ. Τσαλαμπούνη, πως ο Tabor εκτιμά ότι η εύρεσή των κοχυλιών πορφύρας υποδηλώνει ότι εκεί βρισκόταν η αρχιερατική κατοικία;
Αυτό που "εκτιμά" στην πραγματικότητα ο Tabor είναι πως η εύερση αυτών των κοχυλιών αποδεικνύει απλά πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από ιερείς (γενικά), αλλά όχι όμως ότι ήταν η η κατοικία του αρχιερέα.

Τέλος πάντων, βελόνα στ' άχυρα ψάχνω και γω.

Άλλωστε, κι αυτό που κάνετε είναι πάρα μα πάρα πολύ, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς σε ποια σχολή και-κυρίως- σε ΠΟΙΟ τμήμα είστε.
Ο Θεός να φιλάει...

Πάντως, θερμά συγχαρητήρια και για τον κόπο και κυρίως για τον απίστευτο ζήλο σας.

Tsalampouni Ekaterini είπε...

Ζητώ συγνώμη, γιατί απαντώ με τόση καθυστέρηση στο σχόλιό σας. Η εκτίμηση του Tabor, η οποία δικαιολογημένα παρατηρείτε ότι δεν διατυπώνεται στο κείμενο της σύντομης έκθεσής του, στηρίζεται σε πληροφορίες από ομάδα συζήτησης στο διαδίκτυο, στην οποία συμμετέχω και στην οποία συζητήθηκε το εύρημα. Ζητώ συγνώμη ωστόσο, αν δημιουργήθηκε η οποιαδήποτε παρανόηση. Γι' αυτό το λόγο φροντίζω να παραπέμπω, όταν είναι δυνατό στην πηγή. Ευχαριστώ βέβαια για τα συγχαρητήριά σας, αλλά μετά το τόσο απαξιωτικό σας σχόλιο σχετικά με το Τμήμα στο οποίο είμαι (αλήθεια ποιο εννοείτε;), νομίζω ότι μάλλον ως ειρωνεία κι όχι ως καλός λόγος ακούγονται. Τέλος πάντων, να είστε καλά κι ευχαριστώ για το σχόλιό σας.