Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ένα νέο βιβλίο για την κρατική διοίκηση στη ρωμαϊκή Αίγυπτο

Από το ιστολόγιο What's New in Papyrology πληροφορούμαστε την έκδοση ενός νέου βιβλίου για διοίκηση στην Αίγυπτο κατά τα ρωμαϊκά χρόνια:

Andrea Jördens, Statthalterliche Verwaltung in der roemischen Kaiserzeit. Studien zum praefectus Aegypti (Historia Einzelschriften 175),
Stuttgart 2009: Franz Steiner Verlag.
ISBN 978-3-515-09283-8
86 Euro

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Για καμιά άλλη επαρχία του Imperium Romanum δεν έχουμε ακριβέστερες πληροφορίες από όσες έχουμε για την Αίγυπτο. Πουθενά δε βρέθηκε πλουσιότερο υλικό για τη διοίκηση και τα καθήκοντα ενός Ρωμαίου διοικητή από όσο βρέθηκε σε αυτήν την επαρχία. Ωστόσο δεν έχει αναγνωρισθεί η μεγάλη αξία των πληροφοριών για τη διοίκηση της επαρχίας, οι οποίες προκύπτουν από τους ελληνικούς παπύρους. Αυτό αδικεί ωστόσο τις συγκεκριμένες πηγές, καθώς αυτά τα κείμενα συντάχθηκαν στο πλαίσιο των μαρτυρούμενων αρμοδιοτήτων του διοικητή σχετικά με τη φορολογία και την οικονομική διαχείριση. Τα κείμενα αυτά της διοικητικής καθημερινότητας ρίχνουν φως στις πράξεις των Ρωμαίων αξιωματούχων και κυρίως του διοικητή της επαρχίας και ταυτόχρονα οδηγούν γενικότερα σε συμπεράσματα για τις βασικές αρχές της ρωμαϊκής διοίκησης σε μία κατακτημένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: