Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ανασκαφές στο ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας


Η είδηση δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα ΝΕΑ. Μετά από τριετείς εργασίες οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως το ανάκτορο, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μ. Αλέξανδρος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χώρους συμποσίων, κοιτώνες και εστιατόρια, παλαίστρα, λουτρά κτλ.
Παραθέτουμε από το δημοσίευμα:
"Το ανάκτορο (μήκους 400 μ. και πρόσοψης 160 μ.!) εντοπίζεται στον κεντρικό από τους τρεις λόφους που «περιβάλλουν» το βόρειο τμήμα της πόλης, συνολικού πλάτους (από τα ανατολικά έως τα δυτικά) 1.300 μέτρων. Το μήκος της πόλης από τα νότια έως τα βόρεια, όπου βρίσκονταν οι τρεις λόφοι, έφτανε τα τρία χιλιόμετρα.

Στο εσωτερικό του ανακτόρου οι ανασκαφείς εντόπισαν χώρους δείπνων και συμποσίων, και γύρω από την ενσωματωμένη στο κτίριο παλαίστρα ελαιοθέσια (χώροι όπου οι εκπαιδευόμενοι νεαροί βασιλόπαιδες άλειφαν με λάδι τα σώματά τους προετοιμαζόμενοι για αθλοπαιδιές). Μέρος του κτιριακού συγκροτήματος λειτουργούσε ουσιαστικά ως... σχολή ευελπίδων για αριστοκράτες. Εκεί οιβασιλόπαιδες (με προεξάρχοντα τον Αλέξανδρο) και οι νέοι ηλικίας 14-18 ετών, γόνοι των αυλικών και των στρατιωτικών, εκπαιδεύονταν αθλητικά, πνευματικά και στρατιωτικά ώστε να στελεχώσουν ως αξιωματούχοι το στρατοκρατικό σύστημα της εποχής."
Τα ευρήματα θα παρουσιασθούν στην 22η ετήσια επιστημονική συνάντηση για το "Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη" (2-4 Απριλίου, Αίθουσα Τελετών Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ). Στο ίδιο συνέδριο θα παρουσιασθεί και το ενδιαφέρον εύρημα χρυσού στεφανιού που στόλιζε οστά νεαρού ατόμου, το οποίο εικάζεται ότι ήταν ένας από τους γιους του Μ. Αλεξάνδρου.

Για να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: