Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Ένα νέο βιβλίο για το Λευτικό και τους Αριθμούς

Από τον εκδοτικό οίκο Peeters κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο για τα βιβλία του Λευιτικού και των Αριθμών. Πρόκειται για τις εισηγήσεις σχετικά με τα δύο αυτά βιβλία της Πεντατεύχου, που διαβάστηκαν στο πλαίσιο του Colloquium Biblicum Lovaniense (2006):

T. Römer (εκδ.), The Books of Leviticus and Numbers (Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensum 215), Peeters 2008
ISBN: 978-90-429-2094-1
85 ευρώ

Περιγραφή του εκδοτικού οίκου:
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα δύο αυτά βιβλία είχαν βρεθεί στο περιθώριο το επιστημονικού ενδιαφέροντος. Μετά την υποχώρηση ωστόσο των παραδοσιακών μοντέλων μελέτης των κειμένων, το Λευιτικό και οι Αριθμοί βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο της μελέτης των βιβλίων της Πεντατεύχου. Σύμφωνα με το σημερινό επιστημονικό consensus η Τορά γεννήθηκε κατά την Περσική περίοδο ως ιδρυτικό κείμενο του Ιουδαϊσμού, που τότε γεννιόταν. Τα δύο αυτά βιβλία περιέχουν πολλά κείμενα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τα τελευταία στάδια διαμόρφωσης της Τορά κατά την Περσική περίοδο και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν μία συνεχή ανάγκη για την ερμηνεία του μωσαϊκού Νόμου στις εκάστοτε ιστορικές συνθήκες. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται εισηγήσεις, οι οποίες έχουν ως θέμα τους γενικά θέματα προέλευσης, δομής και λειτουργίας μέσα στην Πεντάτευχο των δύο αυτών βιβλίων. Οι μελέτες του δεύτερου τμήματος πραγματεύονται επιμέρους θέματα, που καλύπτουν τους τομείς της κριτικής κειμένου, ιστορίας της σύνθεσης, συγχρονικής ανάλυσης, ιστορίας της πρόσληψης. Ο τόμος περιλαμβάνει 30 εισηγήσεις ειδικών από όλον τον κόσμο και συμβάλλει στην πρόοδο της ακαδημαϊκής έρευνας σχετικά με αυτά τα βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: