Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Ένα νέο βιβλίο για τις τεχνικές αφήγησης στο κατά Ιωάννην

Από την Society of Biblical Literature κυκλοφορεί ένας συλλογικός τόμος με θέμα τις τεχνικές αφήγησης του κατά Ιωάννην ευαγγελίου.

Tom Thatcher & Stephen D. Moore, Anatomies of Narrative Criticism The Past, Present, and Futures of the Fourth Gospel as Literature, (Resources for Biblical Study 55), SBL 2008,
ISBN 9781589833708
$35.95

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Με αφορμή τα 25 χρόνια από την έκδοση της σημαντικής για την έρευνα του κατά Ιωάννην ευαγγελίου μελέτης του Alan Culpepper, Anatomy of the Fourth Gospel (1983), το νέο αυτό βιβλίο Anatomies of Narrative Criticism εξετάζει τις σύγχρονες τάσεις στη μελέτη του κατά Ιωάννην ως λογοτεχνικού έργου. Οι συγγραφείς των επιμέρων μελετών σε αυτό παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα μεθοδολογικών προσεγγίσεων, που όλες μελετούν τους τρόπους, με τους οποίους οι σύγχρονοι αναγνώστες αντιλαμβάνονται το νόημα της ιστορίας του Ιωάννη για τον Ιησού. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται: μία εισαγωγή στις αφηγηματολογικές μελέτες του κατά Ιωάννην, μελέτες για επιμέρους θέματα και περικοπές του ευαγγελίου, οι οποίες επικεντρώνονται στην ερμηνεία του κειμένου, ιστορία της έρευνας, ερμηνευτικές προσεγγίσεις, μελλοντικές τάσεις στην έρευνα. Στο τέλος του τόμου υπάρχει και μία απάντηση του Alan Culpepper. Ο γενικός στόχος αυτής της συλλογής μελετών είναι η ανίχνευση της ιστορίας και του μέλλοντος της μελέτης της Γραφής ως αφήγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: