Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Μια νέα ενδιαφέρουσα επιγραφή


Κατά το τελευταίο διάστημα μία σειρά από δημοσιεύματα ασχολούνται με το ενδιαφέρον εύρημα μίας επιγραφής του 8ου αι. π.Χ. από το Zincirli, την τοποθεσία της αρχαίας πόλης Sam' al, πρωτεύουσας ενός πλούσιου βασιλείου της εποχής του Σιδήρου. Την επιγραφή έφεραν στο φως μέλη της Αποστολής Neubauer του Oriental Institute (Παν/μιο του Chicago). Η επιγραφή είναι η πρώτη στο είδος της, που έρχεται στο φως, και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα και τις μεταθανάτιες προσδοκίες της εποχής. Παραθέτουμε το κείμενο της επιγραφής (βλ. και φωτογρ. της), όπως αυτό δημοσιεύθηκε στους Times Online και στο Science Daily. Το κείμενο είναι γραμμένο με το φοινικικό αλφάβητο και σε μία σημιτική διάλεκτο, που ομοιάζει τα αραμαϊκά και τα εβραϊκά.


"I, Kuttamuwa, servant of Panamuwa, am the one who oversaw the production of this stele for myself while still living. I placed it in an eternal chamber(?) and established a feast at this chamber(?): a bull for [the storm-god] Hadad, ... a ram for [the sun-god] Shamash, ... and a ram for my soul that is in this stele. …"

Η στήλη βρέθηκε in situ να ακουμπά σε έναν τοίχο ενός μικρού δώματος . Στην παράσταση απεικονίζεται ο νεκρός Kuttamuwa, βασιλικός αξιωματούχος, ο οποίος σηκώνει με το δεξί του χέρι το ποτήρι με το κρασί. Στο κείμενο της επιγραφής καλεί τους απογόνους του να προσφέρουν τροφή στην ψυχή του. Πραγματικά μπροστά από τη στήλη βρέθηκαν υπολείμματα τροφής και σπασμένα σκεύη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μνημείο αποτελεί απόδειξη Ινδοευρωπαϊκοί πληθυσμοί μετακινήθηκαν στην περιοχή πολύ νωρίτερα. Κατά τον 8ο αι. π.Χ. μιλούσαν την τοπική σημιτική διάλεκτο και είχαν πλήρως ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία. Το κείμενο συνδυάζει και πάλι σύμφωνα με τους ειδικούς πεποιθήσεις σημιτικές και μη: πίστη σε ψυχή, η οποία συνεχίζει να ζει μετά το θάνατο, η οποία όμως δεν κατοικεί στα οστά του νεκρού αλλά στην ταφική του στήλη [σημ. δική μου: σε παλαιότερη μελέτη συνάντησα την πληροφορία ότι στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας nephesh ονομαζόταν και η ταφική στήλη]. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής φαίνεται ότι έκαιγαν τους νεκρούς, κάτι που η Π.Δ. απέρριπτε.

Για να διαβάσετε εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το ενδιαφέρον αυτό εύρημα πατήστε: Daily Science, New York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια: