Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ένα άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο τρέχον τεύχος του EvTh / An article of biblical interest in the current issue of EvTh

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Evangelische Theologie 70:5 (2010) δημοσιεύεται μεταξύ των άλλων κι ένα άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος:

Johan S. Vos, "Zur Auslegung von 1 Kor 2,15 in der Reformationszeit", 358-368
To 1 Kορ 2, 15 διαδραμάτισε στις θεολογικές συζητήσεις της περιόδου της Μεταρρύθμισης ένα σημαντικό ρόλο. Απέναντι στους ρωμαιοκαθολικούς ερμηνευτές, οι οποίοι συνέδεαν το κείμενο με το ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα, οι μεταρρυθμιστές υποστήριξαν επικαλούμενοι το συγκεκριμένο βιβλικό κείμενο το δικαίωμα και την ικανότητα κάθε πιστού να διατυπώνει την κρίση του σε ζητήματα πίστης. Το μέτρο κρίσης ήταν η Αγία Γραφή. Καθώς όμως η επίκληση της Γραφής καθώς κι εκείνη του Αγίου Πνεύματος οδηγούσε σε αντιφατικά μεταξύ τους αποτελέσματα, δημιουργήθηκε η ανάγκη κατά την ερμηνεία να εισαχθούν περισσότερες κατηγορίες. Η νομιμοποίηση αυτών των κατηγοριών αμφισβητήθηκε ωστόσο και πάλι από τους αντιπάλους. Στην παρούσα μελέτη ο συγγραφέας πώς οι συμμετέχοντες σε αυτήν τη συζήτηση προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ο καθένας το 1 Κορ 2, 15. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: