Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ένα νέο βιβλίο για το Πρξ 27, 1 - 28, 6 / A new book on Acts 27, 1 - 28, 6


Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck ένα νέο βιβλίο σχετικά με τη χρήση του γνωστού κι από άλλα κείμενα του ελληνορωμαϊκού κόσμου λογοτεχνικού τόπου του ναυαγίου στο βιβλίο των Πράξεων (27, 1 - 28, 6):

Jens Börstinghaus, Sturmfahrt und Schiffbruch. Zur lukanischen Verwendung eines literarischen Topos in Apostelgeschichte 27,1-28,6, (WUNT II 274), Mohr Siebeck, Tübingen 2010
554 σελίδες
ISBN: 978-3-16-149996-8
94 ευρώ

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Ο συγγραφέας εξετάζει τη μεγάλη αφήγηση των Πράξεων 27, 1 - 28, 6 συγκρίνοντάς την διεξοδικά με τις αρχαίες αφηγήσεις για καταιγίδες και ναυάγια. Η αφήγηση αυτή των Πράξεων έχει ιδιαίτερη σημασία μέσα στο βιβλίο των Πράξεων, διότι προετοιμάζει το τέλος του διπλού έργου του Λουκά. Με αυτήν την αφήγηση ο Λουκάς δεν αποδεικνύεται μόνο ένας προικισμένος άνθρωπος των γραμμάτων, αλλά ένας αφοσιωμένος και ανεξάρτητος αρχαίος χριστιανός συγγραφέας, ο οποίος παρέχει στους αναγνώστες του μέσα από την παρουσίαση των κινδύνων και των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο Παύλος ένα ελκυστικό παράδειγμα για να ταυτισθούν. Η μελέτη αυτή, στην οποία ο συγγραφέας εστιάζει το ενδιαφέρον του κυρίως για τα λογοτεχνικά μοτίβα, συμβάλλει όχι μόνο στην καλύτερη κατανόηση της μορφής του Παύλου, όπως αυτή παρουσιάζεται στις Πράξεις, αλλά και στη συζήτηση του προβλήματος του φιλολογικού είδους του βιβλίου των Πράξεων καθώς επίσης και στο πρόβλημα των λεγόμενων "ημείς - εδαφίων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: