ThZ 65:3 (2009)
Klaus Haacker, "Rezeptionsgeschichte und Literarkritik. Anfragen an die communis opinio zum Corpus Paulinum", 209-228
Η συνειδητοποίηση των προβλημάτων, τα οποία προέκυψαν ή έγιναν περισσότερο συγκεκριμένα εξαιτίας της εμφάνισης στην έρευνα των παύλειων επιστολών της λεγόμενης "new perspective", οδηγεί σε μία επανεξέταση των θεολογικών επιχειρημάτων της λογοτεχνικής κριτικής (Literarkritik) των παύλειων επιστολών. Μία σειρά από κριτήρια, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του δευτεροπαύλειου χαρακτήρα ορισμένων παραδεδομένων επιστολών του Παύλου, αποδεικνύονται απάντηση μίας ομολογιακής ή με κάποιον άλλον τρόπο περιορισμένης πρόσληψης της θεολογίας του Παύλου, η οποία όμως δεν μπορεί να συλλάβει το πλάτος και την ευελιξία της σκέψης του. Ο συγγραφέας του άρθρου προτείνει μία αποδέσμευση της φιλολογικής κριτικής του corpus paulinum από θεολογικές προϋποθέσεις και τον περιορισμό της σε μη θεολογικούς παράγοντες (π.χ. υφολογικούς, χρονολογικούς, γεωγραφικούς).
Christina Tuor-Kurth, "Unreinheit und Gemeinschaft. Erwägungen zum neutestamentlichen Gebrauch von κοινός ", 229–245O ελληνικός όρος "κοινος" απαντά με τη διπλή σημασία - ο κοινός αλλά και ο "ακάθαρτος"- μόνο στην ελληνιστική-ιουδαϊκή γραμματεία και στην Κ.Δ. Επιπλέον με τη δεύτερη σημασία, του ακάθαρτου, απαντά στο αρχαιότερο παράδειγμα, εκείνο του 1 Μακκ, όχι μόνο με την έννοια της λατρευτικής ακαθαρσίας, αλλά δηλώνει και όσα διακρίνουν τους Ιουδαίους από τους μη Ιουδαίους. Ο όρος "κοινός" μπορεί να χαρακτηρίζει τους μη Ιουδαίους. Στο άρθρο η συγγραφέας ξεκινά από αυτήν τη διαπίστωση και εξετάζει τρία καινοδιαθηκικά κείμενα, στα οποία γίνεται λόγος για τα κοινά τραπέζια και τις κοινές τροφές, κάτι που σύμφωνα με την Τορά είναι ακάθαρτο. Καταδεικνύει επίσης πώς εξαιτίας της αυξανόμενης προσχώρησης στο χριστιανισμό πιστών από τα έθνη, αίρονται σταδιακά τα όρια μεταξύ Ιουδαίων και μη Ιουδαίων. Από τη συζήτηση για το καθαρό και το ακάθαρτο μεταφερόμαστε στην ιδέα ότι είναι δυνατή εν Χριστώ μία κοινωνία μεταξύ Ιουδαίων και μη Ιουδαίων.
ThZ 65, Sonderheft (2009)
ThZ 65, Sonderheft (2009)
Versöhnung und Wandel
Reconciliation and Transformation
Festschrift für Martin Anton Schmidt zum 90. Geburtstag am 20. Juli 2009
- Klaus Seybold, "Der Jesajapsalm (Jes 12,1-6)", 7-17
- Ernst Jenni, "Erwägungen zur Etymologie der althebräischen Modalpartikel nā'", 18–27
- Thomas Domanyi, "Die Rolle der Vernunft in der Verkündigung Jesu. Eine anthropozentrische Annäherung an das Markus-Evangelium", 28–46
- Rudolf Brändle, "Mehrsprachigkeit im spätantiken Antiochien", 47–61
- Ekkehard W. Stegemann, "Calvin als Ausleger der Heiligen Schrift", 73–89
- Palle J. Olsen, "Heinrich Bullinger and the Annotations on John’s Revelation in the Geneva Bible of 1560", 105–146
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου