Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Ένα ενδιαφέρον άρθρο στο νέο ZRGG

Στο νέο τεύχος του Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte 61:2 (2009) δημοσιεύονται τα εξής δύο ενδιαφέροντα άρθρα για όσους μελετούν την ιστορία Χρόνων της Κ.Δ. και τον χριστιανισμό κατά την ύστερη αρχαιότητα:

L. Bormann, "Jüdische oder römische Perspektive? Neue Studien zum römisch dominierten Judäa – Ein kritischer Literaturbericht", 105-123
Στο άρθρο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα πορίσματα πρόσφατων γερμανόφωνων μελετών, οι οποίες έχουν ως θέμα τους την υπό ρωμαϊκή κατάκτηση Ιουδαία/Παλαιστίνη. Ο συγγραφέας εντάσσει αυτές τις μελέτες στο γενικότερο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας. Οι μελέτες που παρουσιάζονται είναι εκείνες των Monika Bernett, Werner Eck, Linda-Marie Günther, Achim Lichtenberger και Julia Wilker. Σε όλες αυτές τις μελέτες γίνεται ενδελεχής εξέταση των πηγών αλλά η προοπτική της καθεμιάς είναι ουσιαστικά διαφορετική. Το ερώτημα που βρίσκεται πίσω από αυτήν την εξέταση είναι εάν αυτή η περιοχή αναπτύχθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ο οποίος καθορίστηκε από την ιουδαϊκή θρησκεία και τον ιουδαϊκό πολιτισμό ή εάν ήταν μία "κανονική" ρωμαϊκή επαρχία με μία ιστορία που καθορίσθηκε από τα ίδια γεγονότα και τις ίδιες περιστάσεις, κατά ανάλογο τρόπο όπως και σε άλλα τμήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στην περίπτωση της Ιουδαίας τα ευρήματα της ιστορικής έρευνας βρίσκονται στο επίκεντρο των σύγχρονων συζητήσεων νομιμοποίησης. Ο συγγραφέας προτείνει μία πολιτισμική ιστορική συγκριτική έρευνα, η οποία κριτικά αμφισβητεί τη διάκριση μεταξύ ιουδαϊκού και εθνικού.

Επίσης στο ίδιο τεύχος υπάρχει ένα σύντομο άρθρο για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τον Μανιχαϊσμό:
Michael Knüppel, "„Manichäische Studien“ Ein neues Forschungs-Projekt", 179-182

Δεν υπάρχουν σχόλια: