Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Ανεύρεση ση αρχαίου κειμένου σε σφηνοειδή γραφή σε παλάτι των Υκσώς


Από το ιστολόγιο BiblePlaces Blog πληροφορούμαστε για μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη από ομάδα αυστριακών αρχαιολόγων που διενεργεί ανασκαφές στην τοποθεσία Tell el-Dab‘a στην Αίγυπτο. Η ομάδα αρχαιολόγων του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Κάιρο και του Παν/μίου της Βιέννης με επικεφαλής τον καθηγ. Manfred Bietak και την αρχαιολόγο Irene Forstner-Mueller εντόπισαν στη συγκεκριμένη τοποθεσία ένα ανάκτορο του βασιλιά των Υκσώς Khayan (c. 1600-1585 π.Χ.). Το Tell el-Dab‘a ήταν η πρωτεύουσα των Υκσώς, οι οποίοι βασίλευσαν στη Β. Αίγυπτο στο διάστημα 1640 έως 1530 π.Χ. Το ανάκτορο, το οποίο έχει έκταση 10.000 τ.μ. ανήκει στο βόρειο συριακό τύπο και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων αυτού του είδους που έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί.
Τρία σύμφωνα με το δελτίο τύπου είναι τα σημαντικότερα ευρήματα, τα οποία ήρθαν στο φως μέχρι στιγμής. Το πρώτο είναι ένα απόσπασμα επιστολής σε σφηνοειδή γραφή (φωτο.)γραμμένο στο ύφος της Ν. Μεσοποταμίας, το οποίο πιθανόν να προέρχεται από τη Βαβυλώνα. Σύμφωνα με τους Karen Radner και Frans van Koppen του University College London πρόκειται για τμήμα επιστολής που τοποθετείται χρονικά στα τελευταία 50 χρόνια του αρχαίου βαβυλωνιακού βασιλείου του Χαμουραμπί. Το εύρημα αποδεικνύει τις επαφές των Υκσώς με τη Μεσοποταμία και δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες που βοηθούν στην αντιστοίχιση της αιγυπτιακής με τη μεσοποταμιακή χρονολόγηση.
Το δεύτερο εύρημα είναι η ταφή ενός αλόγου. Οι Υκσώς ήταν εκείνοι που έφεραν το άλογο στην Αίγυπτο και το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί το αρχαιότερου του είδους στην Αίγυπτο. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ήταν κατοικίδιο ζώο πιθανόν του ίδιου του βασιλιά.
Το τρίτο ενδιαφέρον εύρημα είναι μία αυλή, που χρησιμοποιούνταν για τελετουργικά δείπνα. Στην αυλή βρέθηκαν θαμμένα αγγεία με υπολείμματα τροφής. Τέτοιες αυλές είναι γνωστές από κείμενα της Μεσοποταμίας και της Εγγύς Ανατολής που χρονολογούνται ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Τα λατρευτικά αυτά δείπνα τελούνταν στη μνήμη του νεκρού βασιλιά ή στα γενέθλια των θεών. Πρόκειται για το πρώτο εύρημα αυτού του είδους στην Αίγυπτο.
Η περίοδος των Υκσώς στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα σκοτεινή, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οι Υκσώς μάλλον κατάγονταν από το Λίβανο και τη Β. Συρία, και ήταν λαός που κατοικούσε σε αστικά κέντρα. Έφτασαν στην Αίγυπτο στα μέσα της 12ης Δυναστείας ως κατασκευαστές πλοίων, στρατιώτες, ναύτες και τεχνίτες. Οι φαραώ τους τοποθέτησαν σε ένα λιμάνι στο ΒΑ Δέλτα, στη μετέπειτα Avaris. Σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας κατόρθωσαν να ιδρύσουν εκεί το δικό τους μικρό βασίλειο και στη συνέχεια να καταλάβουν το Δέλτα και τη Μέση Αίγυπτο. Τελικά τους νίκησε ο φαραώ Ahmose και ίδρυσε το Νέο Βασίλειο.
Για να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα στα γερμανικά, πατήστε εδώ. Το αγγλικό δελτίο τύπου θα το βρείτε πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: