Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ένα νέο βιβλίο για την τελετουργική μνήμη


Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Brill ένα νέο βιβλίο σχετικά με τις Απόκρυφες Πράξεις των Αποστόλων και τη λειτουργική ανάμνηση στη Δύση:


Els Rose, Ritual Memory; Τhe Apocryphal Acts and Liturgical Commemoration in the Early Medieval West (c.500-1215), (Mittellateinische Studien und Texte 40), Brill 2009
ISBN: 978 90 04 17171 8
€ 121.00
Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Αυτό το βιβλίο φέρνει κοντά δύο περιοχές της έρευνας, οι οποίες μέχρι τώρα σπάνια μελετήθηκαν συγκριτικά: τη λειτουργία και τις Απόκρυφες Πράξεις των Αποστόλων. Στο βιβλίο παρέχεται αρχικά μία ανάλυση της λειτουργικής τελετουργίας στη μεσαιωνική Δύση και εξετάζεται η ένταξη στοιχείων από τα απόκρυφα στις πρακτικές της τελετουργικής ανάμνησης. Αποκαλύπτεται ο ρόλος που διαδραμάτισε η λειτουργία στη διάδοση των Απόκρυφων Πράξεων και παρουσιάζεται ο τρόπος που αυτές οι αφηγηματικές παραδόσεις αναπτύχθηκαν και μεταμορφώθηκαν μέσα από την ένταξή τους σε μία λατρευτική συνάφεια. Το αποτέλεσμα είναι μία δυναμική εικόνα της λατρευτικής πρόσληψης των εξωκανονικών Πράξεων των Αποστόλων κατά το Μεσαίωνα της Δύσης, όπου οι απόκρυφες ιστορίες για το παρελθόν των αποστόλων αντιμετωπίζονταν ως παραδόσεις για τις απαρχές του Χριστιανισμού, οι οποίες δεν έπρεπε να λησμονηθούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: