Στο ιστολόγιο Confession of a Bible Junkie διαβάζουμε την είδηση ότι ο καθηγητής της επιγραφικής του ΑΠΘ (και καλός φίλος) Παντελής Νίγδελης θα δώσει την Παρασκευή 10/4/2009 στο Παν/μιο της Virginia (Departments of Classics and History) διάλεξη με θέμα:
"The Institution of Ephebeia in Roman Macedonia: A Particular Kind of Ephebeia?"
(Gibson Room, Cocke Hall, ώρα 15:00)
Ο καθηγητής Π. Νίγδελης έχει ασχοληθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια με το επιγραφικό υλικό της Μακεδονίας των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Θα αναφέρω ένα από τα έργα του, το οποίο μάλιστα πρόσφατα βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου:
Ἐπιγραφικὰ Θεσσαλονίκεια. Συμβολὴ στὴν πολιτικὴ καὶ κοινωνικὴ ἱστορία τῆς ἀρχαίας Θεσσαλονίκης, (Ἵδρυμα Μελετῶν Χερσονήσου Αἵμου), University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2008
Σε αυτόν τον τόμο, που έρχεται να συμπληρώσει το σύνταγμα των επιγραφών της Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδόθηκε από τον Ch. Edson (IG X.2,1) παρουσιάζονται και σχολιάζονται με μεγάλη λεπτομέρεια 140 επιγραφές των αυτοκρατορικών χρόνων που βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Το επιγραφικό υλικό οργανώνεται σε 6 κεφάλαια: 1) Από τη δημόσια ζωή της πόλης, 2) Ιδιωτικοί Σύλλογοι της πόλης, 3) από τον κόσμο των επαγγελμάτων, 4) η πόλη και ο πληθυσμός της, 5) ταφικό λεξιλόγιο και ταφικές πρακτικές και 6) επιγραφές που βρέθηκαν εκτός Θεσσαλονικείς και αναφέρουν Θεσσαλονικείς. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο για όσους θέλουν να ενημερωθούν για τη ζωή της πόλης κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα σχόλια του καθηγητή Νίγδελη και η εκτενής βιβλιογραφία που παραθέτει σε κάθε σχολιαζόμενο επιγραφικό κείμενο επιτρέπουν την ανασύνθεση πτυχών του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της σημαντικής αυτής πόλης, η οποία, ας σημειωθεί, παρουσιάζει και για κάθε βιβλικό επιστήμονα, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον (την επισκέφθηκε κατά τα μ. του 1ου αι. μ.Χ. ο Παύλος, ιδρύθηκε σε αυτήν μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες επί ευρωπαϊκού εδάφους και σε αυτήν απευθύνεται το αρχαιότερο κείμενο της Κ.Δ., η Α΄ προς Θεσσαλονικείς επιστολή).
Βιβλιοκρισία του σχετικού τόμου μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης στην ηλεκτρονική έκδοση της Bryn Mawr Classical Review (πατήστε εδώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου