Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Αυθεντία και συνοδικότητα: δύο άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ο τόμος με τα πρακτικά του συμποσίου που διοργανώθηκε στο Καθολικό Παν/μιο του Eichstätt (Γερμανία) με θέμα την αυθεντία και τη συνοδικότητα στην Εκκλησία. Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις δύο παρουσιάζουν βιβλικό ενδιαφέρον, καθώς ασχολούνται με το θέμα της αυθεντίας και της συνοδικότητας στην Κ.Δ. και στον αρχέγονο χριστιανισμό:

Lothar Wehr, "Das Verhältnis von Leitungs- und Gemeindeautorität in den heidenchristlichen Gemeinden des Paulus und in der judenchristlich geprägten Gemeinde des Matthäus-Evangelisten", 169-190

Ο συγγραφέας ξεκινά από τη διαπίστωση μίας πολυμορφίας μέσα στην Κ.Δ. όσον αφορά στο θέμα της αυθεντίας και της πνευματικής καθοδήγησης, την οποία αποδίδει α) στις διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες που ισχύουν για κάθε κοινότητα και β) στην ταυτότητα των μελών της κοινότητας (εξ εθνών ή εξ Ιουδαίων χριστιανοί). Στη συνέχεια εξετάζει δύο τέτοιες περιπτώσεις: τις κοινότητες του Παύλου και την κοινότητα του κατά Ματθαίον. Από τη σύγκρισή τους προκύπτουν αρκετές διαφορές αλλά και ενδιαφέρουσες ομοιότητες: α) οι κοινότητες είναι υπεύθυνες για τη συνεπή τήρηση των αρχών που τις διέπουν και για την διατήρηση της καθαρότητας της διδασκαλίας τους, β) στις κοινότητες λειτουργούν σύνοδοι και γ) στις κοινότητες σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν αυθεντίες, οι οποίες συχνά συγκαλούν τις συνόδους, καλούν στη διατήρηση της καθαρότητας της διδασκαλίας και θέτουν αρχές και κριτήρια.

Konstantinos Nikolakopoulos, "Neutestamentliche Wurzeln der Synodalität", 237-251

Ο συγγραφέας ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η συνοδικότητα ως έκφραση της ενότητας και της κοινωνίας των πιστών αποτελεί βασική αρχή της Εκκλησίας από την αρχαία εποχή μέχρι και σήμερα. Ίχνη αυτής της συνοδικότητας εντοπίζονται ήδη μέσα στην Κ.Δ. Οι μαρτυρίες, που έχουμε από τα κείμενα της Κ.Δ. (ο συγγρ. εξετάζει τις μαρτυρίες από την Α΄ Κορ και από τις Πρξ), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η έννοια της συνοδικότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του ο συγγραφέας εξετάζει διεξοδικά την περιγραφή της Αποστολικής Συνόδου στο Πρξ 15, η οποία υπήρξε πρότυπο για όλες τις συνόδους που ακολούθησαν, και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: α) στη σύνοδο είναι παρούσα η εκκλησία στο σύνολό της, β) θέμα της είναι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά στην πίστη και στη ζωή της κοινότητας, γ) το αποτέλεσμα της συνόδου μετά από συζήτηση, στην οποία ακούγονται διάφορες γνώμες, έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα μέλη της εκκλησίας.


Ο τίτλος του συλλογικού τόμου είναι ο εξής:
Chr. Böttigheimer - J. Hofmann (εκδ.), Autorität und Synodalität. Eine interdisziplinäre und interkonfessionelle Umschau nach ökumenischen Chancen und ekklesiologischen Desiseraten, Frankfurt a. Main: Lembeck. 2008
ISBN: 9783874765701

Δεν υπάρχουν σχόλια: