Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Κρίση και προφητεία στην καθολική επιστολή του Ιούδα

Από τον εκδοτικό οίκο Vandenhoeck & Ruprecht κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο για τη διδασκαλία περί εσχάτων της καθολικής επιστολής του Ιούδα.

Christian Blumenthal, Prophetie und Gericht. Der Judasbrief als Zeugnis urchristlicher Prophetie (Bonner Biblische Beiträge, 156), Göttingen: Bonn Univ. Press - Vandenhoeck & Ruprecht 2008
ISBN 978-3-89971-490-6
53,90 €

Σε αυτή τη μελέτη εξετάζονται οι μαρτυρίες περί κρίσεως της επιστολής Ιούδα ως προς το περιεχόμενο, τη λειτουργία και τη θέση τους μέσα στην ευρύτερη συνάφεια της επιστολής. Ο συγγραφέας στην αρχή κάνει μία λεπτομερή ανάλυση της δομής της επιστολής του Ιούδα και εξετάζει τους πιθανούς λόγους που οδήγησαν στη σύνταξή της. Καταλήγει ότι αφορμή είναι η αποδοχή ή η απόρριψη της παρουσίας. Σε αυτήν την αντιπαράθεση, στην οποία ο συγγραφέας της επιστολής βλέπει να διακυβεύεται η ίδια η ταυτότητα της εκκλησιαστικής κοινότητάς του, προβάλλονται διάφορες επιμέρους παραστάσεις για τα έσχατα που ουσιαστικά ανήκουν στη γενικότερη προσδοκία της τελικής κρίσης (στ. 14-15). Στο βιβλίο συγκρίνονται επίσης αυτές οι εξαγγελίες με τις πληροφορίες που έχουμε για την αρχαία χριστιανική προφητεία από τα έργα του Παύλου και στο βιβλίο της Αποκαλύψεως. Ο συγγραφέας τονίζει την προφητική διάσταση της επιστολής του Ιούδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι μία ακόμη μαρτυρία της αρχαίας χριστιανικής προφητείας.

Για να διαβάσετε τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: