Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Επαναλειτουργία της ιστοσελίδας Bible and Interpretation

Από το ιστολόγιο του Jim West πληροφορούμαστε την επαναλειτουργία της ιστοσελίδας Bible and Interpretation. H ιστοσελίδα αυτή έχει ως σκοπό την ανάρτηση ειδήσεων σχετικών με τις βιβλικές σπουδές.
Από τα πρόσφατα αναρτημένα άρθρα της χρήσιμης αυτής ιστοσελίδας αναφέρουμε εδώ τώρα δύο.
O Jim West συζητά τη χρησιμότητα του διαδικτύου ως πηγής αξιόπιστων πληροφοριών βιβλικού ενδιαφέροντος. Διαπιστώνει την έλλειψη ακαδημαϊκών και έγκυρων σελίδων στο διαδίκτυο και προτείνει στους ακαδημαϊκούς ερευνητές: α) να δημιουργήσουν ιστοσελίδες με δικό τους υλικό και με υλικό από άλλες ιστοσελίδες, β) να "στήσουν" το δικό τους ιστολόγιο με υλικό σχετικό με τις βιβλικές σπουδές και γ) να συμμετέχουν ενεργά σε διαδικτυακούς κύκλους συζήτησης (για αυτούς θα έχουμε μία ανάρτηση με πληροφορίες στις επόμενες μέρες)

Το δεύτερο άρθρο είναι του John Granger Cook, The Reaction to the Bible in Paganism
O J.G. Cook παρατηρεί στην αρχή του άρθρου του ότι μία από τις σχετικά παραμελημένες περιοχές έρευνας στην ιστορία αποδοχής της Βίβλου είναι η επίθεση των εθνικών φιλοσόφων εναντίον της Βίβλου κατά τα χριστιανικά χρόνια. Μολονότι ο εθνικός κόσμος φαίνεται ότι γνώριζε τη μετάφραση των Ο' ήδη πριν την έλευση του Χριστιανισμού η χρήση της από τους απολογητές οδήγησε τους εθνικούς φιλοσόφους σε μία βαθύτερη μελέτη της. Επιτέθηκαν εναντίον της μετάφρασης των Ο' μέσα στο πλαίσιο μίας γενικότερης επίθεσης εναντίον του Χριστιανισμού. Κάποια από τα ζητήματα που έθεσαν (π.χ. χριστολογία, μονοθεϊσμός κτλ) εξακολουθούν να είναι κεντρικά θέματα στο σύγχρονο διάλογο του Χριστιανισμού με τις άλλες θρησκείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: