Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ένα νέο βιβλίο για την προς Εβραίους και το κατά Ιωάννην / A new book on Hebrews and John


Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck ένας τόμος με μικρότερες μελέτες του καθηγητή της Κ.Δ. Harold W. Attridge σχετικά με το κατά Ιωάννην και την προς Εβραίους επιστολή:

Harold W. Attridge, Essays on John and Hebrews, (WUNT I), Mohr Siebeck, Tübingen 2010
ISBN: 978-3-16-150319-1
440 σελίδες
€ 125.00

Περιγραφή εκδοτικού οίκου

Ο Harold W. Attridge εξετάζει τις λογοτεχνικές και πολιτιστικές παραδόσεις, οι οποίες είναι παρούσες στο κατά Ιωάννην και στην προς Εβραίους καθώς και τη ρητορική των δύο κειμένων, η οποία σκοπό έχει να προσδώσει βάθος στην πίστη του Χριστού δίνοντας νέο περιεχόμενο στο θάνατο και στη δόξα του. Οι μελέτες του Attridge στο κατά Ιωάννην επικεντρώνονται σε λογοτεχνικά ζητήματα του τελικού κειμένου του ευαγγελίου, στην εγγύτητά του προς άλλα λογοτεχνικά είδη, τη ρητορική του, την ιδέα της χαράς. Ο συγγραφέας τοποθετεί τη λογοτεχνική ανάλυση και των δύο έργων μέσα στη θρησκευτική και πολιτισμική συνάφεια του 1ου αι. στον ιουδαϊκό και ελληνορωμαϊκό κόσμο. Κάποιες μελέτες, οι οποίες ασχολούνται και με το θέμα του γνωστικισμού, διευρύνουν τον θρησκειοϊστορικό ορίζοντα μέχρι τη ζωή της πρώτης Εκκλησίας και συμβάλλουν στην κατανόηση της πρόσληψης αυτών των δύο πρώιμων χριστιανικών αριστουργημάτων.

2 σχόλια:

Chrys Theo είπε...

Θεωρώ τον Attridge εξαιρετικό ερευνητή. Με έχει μαγέψει το βάθος του. Άντε τώρα να μπορέσω να βάλω στα χέρια μου αυτό το βιβλίο. Εχω παρατηρήσει πως ό,τι εκδίδεται σε Γερμανία και Ολλανδία (Brill πάντα), οι τιμές είναι πολύ ψηλές σε σύκγριση με ΗΠΑ και Αγγλία. Προνομιούχοι όσοι βρίσκονται κοντά σε θεολογικές βιβλιοθήκες :-(

Tsalampouni Ekaterini είπε...

Έχετε δίκιο για τις τιμές των εκδοτικών οίκων. Αλλά και για μας που είμαστε στις θεολογικές σχολές της Ελλάδας είναι το ίδιο δύσκολα τα πράγματα. Μία λύση για να έχει κανείς στα χέριά του ένα τέτοιο βιβλίο είναι μέσω διαδανισμού. Συνήθως οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες εξυπηρετούν με κάποιο αντίτιμο (όχι και τόσο αξιοκαταφρόνητο τις περισσότερες φορές) και δανείζονται για λογαριασμό των ερευνητών βιβλία από βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Κατά τα άλλα, εάν το βιβλίο φτάσει στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη μέσω παραγγελίας (συνήθως χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα, πάνω από μισό χρόνο, για να εμφανιστεί στα ράφια της βιβλιοθήκης), ειδάλλως με προσωπική επιβάρυνση.