Στο νέο τεύχος του Revue Théologique de Louvain 40:3 (2009) δημοσιεύονται μεταξύ άλλων και τα εξής άρθρα που παρουσιάζουν βιβλικό ενδιαφέρον:
Jean Zumstein, "Narativité et herméneutique du Nouveau Testament. La naissance d'un nouveau paradigme", 324-340
H εμφάνιση της αφηγηματολογίας ως μεθόδου στην εξήγηση της Καινής Διαθήκης δε θα έπρεπε να θεωρηθεί μόνο μία απλή τεχνική βελτίωσης στη μεθοδολογική προσέγγιση των κειμένων. Προδίδει μία βαθειά ανανέωση στην ίδια την ερμηνευτική. Αυτή η αλλαγή καθίσταται σαφής κι από τη χρήση της θεωρίας των τριών μιμήσεων που ανέπτυξε ο Paul Ricoeur στο μνημειώδες έργο του "Temps et récit".
André Winin, "Un lieu pour la présence de Dieu. Parcours biblique", 382-400
Στο άρθρο προσφέρεται ένα πανόραμα όσων λέγονται στις δύο Διαθήκες σχετικά με την "κατοικία" του Θεού, τον τόπο παρουσίας του ανάμεσα στο λαό της διαθήκης. Αυτή η μακρά αφήγηση αναγιγνώσκεται στη μορφή στην οποία παραδίδεται από την ιουδαϊκή και χριστιανική παράδοση. Σκοπός του άρθρου δεν είναι να φέρει στην επιφάνεια τις ιστορικές πραγματικότητες, που κρύβονται πίσω της, αλλά τις μορφές, που συνδέονται με τους τόπους παρουσίας του Θεού ή τους τρόπους παρουσίας του. Έτσι εξετάζονται όσα λέγονται για την Σκηνή του Μαρτυρίου στην έρημο, για το Ναό της Ιερουσαλήμ, την καταστροφή αυτού του ιερού και την εξαγγελία στην Κ.Δ. ενός νέου Ναού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου