Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Διατριβή για το "Χωρισμό των δρόμων" / A new dissertation on the "Parting of the Ways"

Από το ιστολόγιο Polumeros kai Polutropos πληροφορούμαστε ότι έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά (στη μορφή pdf) μία διατριβή, που υποβλήθηκε στο πανεπιστήμιο του Groningen πριν ένα μήνα περίπου. Θέμα της είναι η σχέση της ρωμαϊκής διοίκησης με το λεγόμενο "Χωρισμό των Δρόμων" (Parting of the Ways) χριστιανών και Ιουδαίων κατά το τέλος του 1ου αι. μ.Χ.
Ο συγγραφέας της Marius Heemstra, υποστηρίζει ότι η συλλογή του fiscus judaicus (φόρου που επιβλήθηκε στους Ιουδαίους μετά την καταστροφή του 70) στα χρόνια του Δομιτιανού (81-96) και οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με αυτόν επί αυτοκράτορα Νέρβα (96-98) επιτάχυναν τις διαδικασίες που είχαν ήδη αρχίσει χωρισμού των χριστιανών από τους Ιουδαίους.
Στο πρώτο μέρος της διατριβής ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι πολλοί χριστιανοί κατέβαλαν αυτόν τον φόρο στα χρόνια του Δομιτιανού. Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται τρία βιβλία της Κ.Δ.: η Αποκάλυψη, η προς Εβραίους και το κατά Ιωάννην. Ο συγγραφέας επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις εντάσεις που αποτυπώνονται μέσα σε αυτά τα κείμενα.
Τέλος υποστηρίζεται ότι σημείο-σταθμός αποτελεί η μεταρρύθμιση του fiscus judaicus από τον Νέρβα, το 96 μ.Χ., όταν εισάγεται πλέον ένας σαφέστερος ορισμός του "Ιουδαίου", κάτι που συνέβαλε στην καλύτερη διάκριση μεταξύ του Ιουδαϊσμού (religio licita της αυτοκρατορία) και του χριστιανισμού (που αντιμετωπιζόταν ως παράνομο θρησκευτικό κίνημα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: