Από το ιστολόγιο Blogging Pompeii πληροφορούμαστε την ανεύρεση ενός ενδιαφέροντος ανάγλυφου με παράσταση διονυσιακής τελετής στην πόλη Herculaneum. Η μαρμάρινη στήλη που παρουσίαστηκε σε συνέντευξη τύπου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νapoli βρέθηκε στο Herculaneum στις 18 Φεβρουαρίου 2009. Εντοπίσθηκε εντοιχισμένη σε ένα δωμάτιο πολυτελούς οικίας στη λεγόμενη ΒΔ insula. Αυτή η συνήθεια απαντά σε ρωμαϊκές οικίες από τον 1ο αι. π.Χ. κι εξής. Πλούσιοι και καλλιεργημένοι Ρωμαίοι αγόραζαν ελληνικά ανάγλυφα και τα χρησιμοποιούσαν στη διακόσμηση των σπιτιών τους. Αυτή η συνήθεια μαρτυρείται και στην επιστολή του Κικέρωνα ad Atticum 1.10.3.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση (πατώντας στην εικόνα θα τη δείτε μεγενθυμένη): Δεξιά παράστασης Μαινάδας που χορεύει κι ενός γενειοφόρου άνδρα, ίσως του Διόνυσου. Στα αριστερά υπάρχουν δύο μορφές, τις οποίες η επίσημη ανακοίνωση περιγράφει ως γυναικείες, σύμφωνα όμως με τον David Meadows πρόκειται για άνδρες με γυναικεία ρούχα. (Αυτή η αλλαγή φύλου μέσα στο πλαίσιο των διονυσιακών τελετών είναι γνωστή). Οι δύο αυτές μορφές στέκονται μπροστά από μία αρχαϊκή παράσταση του Διονύσου που κρατά έναν κάνθαρο. Δύσκολο είναι να ταυτοποιηθεί το αντικείμενο που κρατά στο χέρι ο πρώτος άνδρας: εργαλείο ή πυρσός που συνδέονται με κάποια τελετουργία. Το ανάγλυφο προέρχεται από κάποιο νεοαττικό εργαστήρι του 1ου αι. μ.Χ. Δεν είναι σαφές, εάν υπάρχει αφηγηματική σχέση μεταξύ των δύο σκηνών ή αν απλά παρατίθενται διονυσιακά μοτίνα και σκηνές, τα οποία ο πελάτης ήθελε να αποτυπωθούν στο ίδιο μνημείο.
Για να διαβάσετε όλο το άρθρο, πατήστε εδώ.
Ο David Meadows που σχολιάζει το ανάγλυφο θεωρεί ότι εδώ πρόκειται για παράσταση της εορτής των Ωσχοφορίων, διονυσιακή εορτή της Αττικής (για να πληροφορηθείτε για αυτήν, πατήστε εδώ). Εκτιμά επίσης ότι το κοντό ραβδί που κρατά η πρώτη μορφή δεξιά είναι το ραβδί ενός κήρυκα.
Για να διαβάσετε το δικό του σχόλιο, πατήστε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου