Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ένα άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο τρέχον τεύχος του VigChr / An article of biblical interest in the current issue of VigChr

Στο τρέχον τεύχος του Vigiliae Christianae 64:4 (2010) δημοσιεύεται μεταξύ των άλλων και το εξής άρθρο σχετικά με το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο στην Αίγυπτο:

Juan Chapa, "The Fortunes and Misfortunes of the Gospel of John in Egypt", 327-352
Ο μεγάλος αριθμός των χειρογράφων του κατά Ιωάννην ανάμεσα στους αρχαίους χριστιανικούς πάπυρους έδωσε αφορμή για συζητήσεις και υποθέσεις. Υποστηρίχθηκε, με βάση την προτίμηση για το τέταρτο ευαγγέλιο μεταξύ των Γνωστικών, ότι ο μεγάλος αριθμός παπύρων του κατά Ιωάννην σε σχέση προς τα άλλα ευαγγέλια ευνοεί τη θέση του Walter Bauer για τον "ετερόδοξο" χαρακτήρα της αρχαίας χριστιανικής Αιγύπτου. Η ασάφεια, η οποία καλύπτει τις απαρχές της Εκκλησίας της Αιγύπτου, επιτρέπει τέτοιες υποθέσεις. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες σχετικά με την πρόσληψη του τέταρτου ευαγγελίου στην αρχαία Εκκλησία και πρόσφατα δημοσιευμένοι πάπυροι καταδεικνύουν ότι η πληθώρα των αρχαίων χειρογράφων του κατά Ιωάννη δε δηλώνει αναγκαστικά τη γνωστική φύση του χριστιανισμού της αρχαίας Αιγύπτου. Στο άρθρο ο συγγραφέας αποπειράται να φωτίσει επιπλέον το θέμα συγκρίνοντας τους αρχαίους παπύρους του κατά Ιωάννην με άλλα στοιχεία για τον χριστιανισμό της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: