Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ρώμη και Ιερουσαλήμ στο νέο τεύχος του Klio / Rome and Jerusalem in the current issue of Klio

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Klio 92:1 (2010) δημοσιεύεται μεταξύ των άλλων κι ένα άρθρο σχετικό με τις πολιτικές σχέσεις Ρώμης και Ιερουσαλήμ στα χρόνια της ηρωδιανής δυναστείας:

Monika Bernett, "Rom und Jerusalem – Kaiserherrschaft und herodische Dynastie. Beobachtungen und Fragen zur neueren Forschung", 83-93
Στο παρόν άρθρο γίνεται μία ανασκόπηση της νεότερης έρευνας σχετικά με την ιουδαϊκή ιστορία στην εποχή της ηρωδιανής δυναστείας μέχρι τις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. Η συγγραφέας παρουσιάζει αναλυτικά τον τρόπο και τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των τοπικών αρχόντων, των ρωμαϊκών αρχών και του αυτοκρατορικού οίκου. Ιδιαίτερο θέμα της παρουσίασης αποτελεί το ζήτημα κατά πόσο οι ηγεμόνες της ηρωδιανής δυναστείας αναλάμβαναν το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ της Ρώμης και των Ιουδαίων και ποια επιρροή θα μπορούσε επομένως να τους αποδοθεί. Η συγγραφέας καταλήγει ότι οι μορφές και το περιεχόμενο της συμβολικής επικοινωνίας σε αυτό το πεδίο σχέσεων δεν έχουν ληφθεί ως τώρα σοβαρά υπόψη και γι' αυτό υποθέσεις για την εξουσία και την επιρροή των μελών αυτής της δυναστείας δεν έχουν αξιολογηθεί διαφορετικά κατά περίπτωση και σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: