Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αφηγηματολογία και βιβλική εξήγηση / Narratology and biblical exegesis


Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck μία νέα μελέτη για την αξιοποίηση της αφηγηματολογίας στην ερμηνεία βιβλικών κειμένων και μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, εκείνο της ερμηνείας του Μτ 28:

Sönke Finnern, Narratologie und biblische Exegese.Eine integrative Methode der Erzählanalyse und ihr Ertrag am Beispiel von Matthäus 28, (WUNT II 285), Mohr Siebeck, Tübingen 2010
637 σελίδες
ISBN: 978-3-16-150381-8
€ 99.00

Περιγραφή εκδοτικού οίκου

Κατά τα τελευταία χρόνια η βιβλική εξήγηση όλο και περισσότερο αξιοποιεί τις νέες λογοτεχνικές μεθόδους ανάλυση στην ερμηνεία βιβλικών αφηγηματικών κειμένων. Κυρίως αξιοποιεί τη λεγόμενη αφηγηματολογία. Εξαιτίας όμως των διαφορετικών εφαρμογών της μεθόδου και των διαφορετικών ορολογιών είναι ακόμη δύσκολο να έχει κανείς μία καθαρή εικόνα.
Ο Sönke Finnern παρέχει μία συστηματική εισαγωγή στη διεπιστημονική κατάσταση της έρευνας, όσον αφορά στην αφηγηματολογία, και αναπτύσσει μία γενική και λεπτομερή μέθοδο για την ανάλυση αφηγήσεων. Αντιμετωπίζει το περιβάλλον (setting), την πλοκή, τους χαρακτήρες, την προοπτική και την πρόσληψη μίας αφήγηση μέσα από την οπτική της "γνωσιολογικής στροφής". Η γνωσιολογική εφαρμογή ("πώς αντιλαμβάνεται την αφήγηση εκείνος που την προσλαμβάνει;) καθιστά δυνατό το συνδυασμό ιστορικοκριτικών μεθοδολογικών σταδίων. Στη συνέχεια η θεωρία ελέγχεται στο παράδειγμα του Μτ 28. Στο τελευταίο μέρος της μελέτης ο συγγραφέας προτείνει μία νέα οργάνωση των εξηγητικών - και γενικά φιλολογικών - μεθόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: