Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος στο νέο RHPR / Articles of biblical interest in the recent RHPR

Στο νέο τεύχος του Revue d' Histoire et de Philosophie Religieuses 90:1 (2010) δημοσιεύονται δύο μελέτες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από απόψεως ιστορίας πρόσληψης του βιβλικού κειμένου:

Jean-Louis Girard, "La Bible d' une grand-mère (1869) : la comtesse de Ségur et le Martyre d'Isaïe", 19-23
Ανάμεσα στα βιβλία της για τους νέους η κόμισσα του Ségur είχε και μία μελέτη της ιερής ιστορίας. Το τμήμα που είναι αφιερωμένο στην Π.Δ. μαρτυρεί μία καλή γνώση των όσων ήταν γνωστά κατά το 1869 σχετικά με τα αρχαία ιουδαϊκά συγγράμματα. Η μητέρα της συγγραφέως ήταν μεταφράστρια της Π.Δ. στη σλαβονική και η ίδια η συγγραφέας είχε ένα γιο, ο οποίος ως επίσκοπος δραστηριοποιούνταν στο χώρο της απολογητικής. Η προσωπικότητα, η μόρφωση και οι οικογενειακές σχέσεις μπορούν να εξηγήσουν το καταπληκτικό περιεχόμενο του βιβλίου.


Franck Damour,
"Le retour du fils prodigue ? Interprétations juives de Paul aux XIXe et XXe siècles : quelques jalons", 25-47
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι υπάρχει μία εξέλιξη στις ιουδαϊκές ερμηνείες του Παύλου από τον πρώιμο 19ο αι. μέχρι τον ύστερο 20ο. Για να το αποδείξει παρουσιάζει το έργο κάποιων Ιουδαίων συγγραφέων όπως των Joseph Salvador, Martin Buber, Leo Baeck και Daniel Boyarin. Παρατηρούμε μία σταδιακή ένταξη του Παύλου στον Ιουδαϊκό κόσμο, μία ένταξη που πέρασε μέσα από μία εσωτερική ιουδαϊκή σύγκρουση με τον Ιουδαϊσμό, μία αντιπαράθεση με τους χριστιανούς θεολόγους και συνδέεται επίσης με ευρύτερα ζητήματα πολιτικής θεολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: