Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Ισραηλίτες και Φοίνικες

Από τον εκδοτικό οίκο Vandenhoeck-Ruprecht κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο για το ρόλο των Φοινίκων στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και για τη σχέση τους με τους Ισραηλίτες:

Markus Witte / Johannes F. Diehl (εκδ.), Israeliten und Phönizier. Ihre Beziehungen im Spiegel der Archäologie und der Literatur des Alten Testaments und seiner Umwelt, (Orbis Biblicus et Orientalis 235), Vandenhoeck Ruprecht, Göttingen 2008
ISBN 978-3-525-53036
65.90 €

Περίληψη
Στον τόμο αυτό παρουσιάζεται ο κεντρικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι Φοίνικες ως μεσάζοντες ανάμεσα στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και στη Δύση. Οι μελέτες που περιέχονται σε αυτόν παρουσιάζουν δειγματοληπτικά θέματα σχετικά με τη γλώσσα των Φοινίκων, την τοπογραφία τους, την εικονογραφία και την ιστορία της θρησκείας τους και διαφωτίζουν τη σχέση ανάμεσα στους "Ισραηλίτες" και τους "Φοίνικες" κατἀ την πρώτη χιλιετία π.Χ., όπως αυτή μπορεί να αναπαρασταθεί με τη βοήθεια αρχαιολογικών, ιστορικών και φιλολογικών μαρτυριών. Επιπλέον τόσο οι μελέτες σχετικά με τη γραμματεία, τον κόσμο των συμβόλων και την ιστορία των Φοινίκων όσο και η μελέτη επιμέρους κειμένων από την Π.Δ. σχετικά με την φοινικική μητρόπολη της Τύρου, καθώς επίσης και η μελέτη σχετικά με τη θρησκεία των "Φοινίκων" συμβάλλουν στη συζήτηση για τον καθορισμό της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας των λαών, τις πολιτισμικές επαφές και τις τοπικές ιδιαιτερότητες στην αρχαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: