Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Παράσταση του Σαμψών σε συναγωγή της Γαλιλαίας / Samson mosais in an ancient Galilee synagogue

Η είδηση κυκλοφόρησε εδώ και δύο εβδομάδες στο διαδίκτυο και τη δημοσιεύουμε με κάποια καθυστέρηση. Η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Jodi Magness που εργάζεται στην ανασκαφή της συναγωγή στην Huqoq, έφερε στο φως μωσαϊκό με παράσταση του Σαμψών (φωτό). Πριν ένα χρόνο στην ίδια συναγωγή (στο ανατολικό κλίτος) εντοπίστηκε παράσταση του Σαμψών (φωτό) με τις αλεπούδες (Κρ 15, 4). Παραστάσεις του Σαμψών είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στην Παλαιστίνη εντοπίστηκε μία ακόμη παράστασή του στη συναγωγή της Khirbet Wadi Hamam, ενώ ένα άλλο μωσαϊκό με παράσταση του κριτή βρέθηκε στην Τουρκία σε κτίριο που εικάζεται ότι ήταν συναγωγή. Η παρουσία παραστάσεων του Σαμψών στη συναγωγή της Huqoq προκαλεί έκπληξη, καθώς η περιοχή δεν ανήκει στην επικράτεια της φυλής Δαν ούτε γενικά η εικόνα του στο Ιεροσολυμιτικό Ταλμούδ είναι εξαιρετικά θετική. Σύμφωνα ωστόσο με την Magness ο Σαμψών στις ραβινικές παραδόσεις παρουσιάζεται γενικά ως τύπος ή πρόδρομος του Μεσσία. Είναι πιθανόν τέτοιες παραδόσεις να ήταν διαδεδομένες στην περιοχή της Γαλιλαίας κι οι άνθρωποι εκεί να τον θεωρούσαν ως σωτήρα. 
Η παράσταση της Huqoq παρουσιάζει εξαρτήσεις από μεταγενέστερες κι εξωβιβλικές παραδόσεις: ο Σαμψών εικονίζεται ως γίγαντας, οι Φιλισταίοι εμφανίζονται έφιπποι κι όχι σε άρματα, όπως αναφέρεται στη Βίβλο. 
Στο ανατολικό κλίτος της συναγωγής βρέθηκε ένα ακόμη μωσαϊκό, το οποίο διαφέρει στην τεχνική και ποιότητα από εκείνο του Σαμψών. Σύμφωνα με την Magness απεικονίζει μία θριαμβική πορεία ή σκηνή από τα βιβλία των Μακκαβαίων. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε σύμφωνα με την αρχαιολόγο, θα είναι η πρώτη παράσταση που απαντά σε συναγωγή κι έχει ως έμπνευσή της ένα εξωκανονικό κείμενο της εβραϊκής Βίβλου. 
H συναγωγή χρονολογείται στον 5ο αι. περίπου και αργότερα αντικαταστάθηκε από νεότερο κτίριο, όπως αναφέρεται σε πηγές του 13ου αι. και επιβεβαιώνεται κι από τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Για να διαβάσετε σχετικά με το νέο εύρημα πατήστε στον παρακάτω τίτλο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: