Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Η θεολογία της ΠΔ του Preuss στα ελληνικά / OT theology of Preuss in Greek

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Πουρναράς η γνωστή δίτομη θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης του Horst Dietrich Preuß μεταφρασμένη στα ελληνικά από τον αναπληρωτή καθηγητή της της Π.Δ. στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ Ιωάννη Μούρτζιο:

Horst Dietrich Preuß, Θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης (Βιβλική Βιβλιοθήκη 49), επιμέλεια-μετάφραση Ι. Μούρτζιος, εκδ. Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2011
ISBN: 978-960-242-477-3
1117 σελίδες


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Αυτή η "Θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης" είναι ένα διδακτικό εγχειρίδιο. Σ' αυτήν πραγματοποιείται μια επισκόπηση των παλαιοδιαθηκικών ομολογιών πίστης και καταδεικνύεται η σημασία που αυτές έχουν για το σύνολο της βιβλικής θεολογίας. Επιπλέον λαμβάνεται υπόψη και το περιβάλλον του Ισραήλ, εκείνο της αρχαίας Εγγύς Ανατολής.
Όλη η παλαιοδιαθηκική μαρτυρία σχετικά με το Θεό εξαρτάται άμεσα από την πράξη της εκλογής του λαού του Ισραήλ από τον Γιαχβέ και από τη δέσμευσή του απέναντί του. Ο Γιαχβέ επιλέγει το λαό του και δεσμεύεται σε μια κοινωνία με αυτόν. Έτσι στον πρώτο τόμο εξετάζονται οι μαρτυρίες για το γεονός της εξόδου και του Σινά. Επίσης τίθενται τα ζητήματα του δικαίου και του νόμου του Ισραήλ, του ονόματος, της ιδιαιτερότητας, της δράσης και της επίδρασης του Θεού μέσα στην αποκάλυψη, στην ιστορία και τη δημιουργία.
Στο δεύτερο τόμο εξετάζονται οι συνέπειες και τα επακόλουθα που προέκυψαν για τον παλαιοδιαθηκικό Ισραήλ μέσα από αυτές τις εμπειρίες πίστης. Αυτές σχετίζονται με τις αφηγήσεις των Πατριαρχών, της βασιλεία, τη Σιών, τους ιερείς και τους προφήτες. Επίσης εξετάζεται πώς αυτές οι εμπειρίες πίστης αναπτύχθηκαν και επηρέασαν περαιτέρω την ανθρωπολογία, την ηθική, τη λατρεία, τις προσδοκίες για το μέλλον και τη στάση του Ισραήλ απέναντι στους άλλους λαούς ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: