Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το τρέχον τεύχος του περιοδικού JSPs / The current issue of JSPs

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Journal for the Study of the Pseudepigrapha 20:2 (2010) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Ted M. Erho, "Internal Dating Methodologies and the Problem Posed by the Similitudes of Enoch", 83-103
H χρονολόγηση της βιβλικής γραμματείας παραμένει ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα που συχνά προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των ερευνητών και εξαιτίας της σχετικής έλλειψης ικανοποιητικών κειμενικών μαρτυριών η πολυπλοκότητα αυτού του εγχειρήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση των Ψευδεπιγράφων. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις Παραβολές του Ενώχ ο συγγραφέας εξετάζει τις τρεις συνηθέστερες μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για να χρονολογηθούν κείμενα με τη βοήθεια εσωτερικών μαρτυριών και επισημαίνει τις πιο συνηθισμένες παγίδες στην εφαρμογή τους. Καθώς καθεμιά από αυτές τις μεθόδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες σε κάθε περίσταση, οι Παραβολές του Ενώχ δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο των κριτηρίων σε κάθε περίπτωση καθιστώντας σαφή μία ανάγκη για την ανάπτυξη περαιτέρων μεθοδολογικών εργαλείων αυτού του τύπου.

Leroy Andrew Huizenga, "The Aqedah at the End of the First Century of the Common Era: Liber Antiquitatum Biblicarum, 4 Maccabees, Josephus’ Antiquities, 1 Clement *", 105-133
Η ιστορία της ανάπτυξης των παραδόσεων για την Aqedah είναι αντικείμενο διαφωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώνεται στα ραββινικά και ταργκουμικά κείμενα, τα οποία οδήγησαν αρκετούς ειδικούς να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο αναχρονισμό, ενώ άλλους να δουν την Aqedah ως μία μεταγενέστερη εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση άλλα παρεμφερή κείμενα συχνά δε λαμβάνονται υπόψη ή παρερμηνεύονται. Στο άρθρο ο συγγραφέας εξετάζει σημαντικές πτυχές της Aqedah σε κείμενα που συντάχθηκαν και έγιναν αντικείμενο πρόσληψης κατά το τέλος του 1ου αι. μ.Χ. και επιδιώκει να αποδώσει "ερμηνευτική δικαιοσύνη" στις ιδιαίτερές τους παραστάσεις της Aqedah και να καταδείξει όλες τις σημαντικές πτυχές της οι οποίες είχαν ήδη αποκρυσταλλωθεί κατά το τέλος του 1ου αι. μ.Χ.

Simon Lasair, "What are the Contours of Torah? Targumic Roles in Defining and Delimiting the Nature of Torah Observance", 135-150
Ο συγγραφέας στο παρόν άρθρο αποπειράται να επαναπεριγράψει τους κοινωνικούς και πολιτικούς ρόλους των ταργκούμ της Πεντατεύχου χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της πολιτικής θεωρίας, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Ernesto Laclau. Έχοντας ως βάση τρεις αναλύσεις σημαντικών κειμένων συμπεραίνει ότι η ιδέα της "τήρησης της Τορά", όπως αυτή διατυπώνεται σε διάφορα παραδείγματα, είναι μία άδεια ιδέα που περιμένει να αποκτήσει κάποιο περιεχόμενο. Υπάρχουν διάφορες λύσεις για αυτό, όπως οι κοινωνικές συνάφειες των ταργκούμ της Πεντατεύχου ή των ίδιων των συντακτών των ταργκούμ, οι οποίοι καθιστούν σαφές αυτό το περιεχόμενο στα ταργκουμικά κείμενα. Με βάση αυτή τη δομική δυναμική καθίσταται δυνατό τα ταργκούμ της Πεντατεύχου να είχαν χρησιμοποιηθεί ως πολιτικά εργαλεία για δημιουργήσουν τη βάση για συζητήσεις κι επιπλέον για να προσφέρουν παραστάσεις αναφοράς για τις ομάδες που τα χρησιμοποιούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: