Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Νέο εύρημα: απόσπασμα του Νεεμία σε σπάραγμα παπύρου από το Κουμράν

Από το ιστολόγιο bibiablog πληροφορούμαστε ότι ένα νέο εύρημα, το οποίο πιθανόν προέρχεται από τη βιβλιοθήκη του Κουμράν ήρθε στο φως. Πρόκειται για ένα σπάραγμα παπύρου με απόσπασμα από το βιβλίο του Νεεμία (3,14-15). Με βάση παλαιογραφικά κριτήρια χρονολογείται στα τέλη του 1ου π.Χ. - αρχές του 1ου αι. μ.Χ. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση το κείμενο ανήκει στον πρωτομασωριτικό τύπο με μία γραφή ωστόσο από το κείμενο των Ο΄(καὶ τοὺς υἱοὺς αὐτῶν), την οποία ωστόσο στη συνέχεια ο γραφέας διόρθωσε ίσως για να συμφωνεί κάπως με το ΜΤ.
Στο δημοσίευμα λέγεται μάλιστα:
It is conceivable, that the scribe was influenced by the movement to make the MT the dominant text type. Most likely this procedure was already evident in the beginning of the first century CE.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενα προέρχεται από το σπήλαιο 4. Η γραφή ομοιάζει εκείνη του 4Q117 (αντίγραφο του Έσδρα), αλλά μάλλον δεν προέρχεται από τον ίδιο πάπυρο. Αν τελικά το νέο αυτό εύρημα προέρχεται από το Κουμράν, τότε είναι το μόνο αντίγραφο του Νεεμία που διαθέτουμε από τη βιβλιοθήκη της Ν. Θαλάσσης.
Για να διαβάσετε το πλήρες δημοσίευμα, μετάφραση του σχετικού κειμένου του Νεεμία και να δείτε εικόνες του σε υψηλή ανάλυση, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: