Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Συνέδριο για το μεσσιανισμό και τις μεταμορφώσεις του / Conference on messianism and its transformations

Πριν από λίγες ώρες τελείωσε το συνέδριο που διοργάνωσε το ίδρυμα ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ με τον τίτλο "Η μεσσιανική ιδέα και οι μεταμορφώσεις της. Από την Παλαιά Διαθήκη ως τους πολιτικούς μεσσιανισμού του 20ου αιώνα". Μερικές σκέψεις μόνο αξιολογώντας τα όσα ακούστηκαν στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών του συνεδρίου.
- Οι εισηγήσεις που διαβάστηκαν φώτισαν με σαφή τρόπο διάφορες πτυχές του φαινομένου του μεσσιανισμού από τις απαρχές του στην Παλαιά Διαθήκη μέχρι και στις σύγχρονες μεταμορφώσεις του μέσα σε πολιτικά κινήματα. Σε αυτή τη διαχρονική παρουσίαση κατέστη κατά τη γνώμη μου σαφές ότι η μεσσιανική ιδέα διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο αν και φυσικά μεταλλαγμένη και μεταμορφωμένη. Ήταν ωστόσο ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πώς διάφορες βιβλικές παραστάσεις και η βιβλική γλώσσα που σχετίζεται με την μεσσιανική ελπίδα και το μεσσιανικό όραμα προσλήφθηκαν με ένα δημιουργικό τρόπο μέσα σε φιλοσοφικά, πολιτικά και θρησκευτικά συστήματα.
- Περισσότερο ωστόσο σημαντικός ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου μεταξύ βιβλικών επιστημόνων, ιστορικών, θρησκειολόγων, φιλοσόφων και στοχαστών. Τέτοιες συναντήσεις θεολόγων με άλλους στοχαστές και επιστήμονες προάγουν την ανταλλαγή απόψεων και συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο ομάδων. Ειδικά όσον αφορά στους πρώτους, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο το άνοιγμα και η "έξοδος" συνάντησης με τις άλλες επιστήμες αλλά και γενικότερα με τη σύγχρονη πολιτική και φιλοσοφική σκέψη. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για αποσοβηθεί ο κίνδυνος εσωστρέφειας και απολίθωσης του θεολογικού λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: